tisdag 31 januari 2012

Mahara


Mahara E-portfolio ska detta inlägg handla om. Mahara E-portfolio är mer en form av socialt nätverk än vad det är en portfolio i traditionell mening. Man kan göra så mycket mer med en E-portfolio som Mahara än vad man kan göra med en portfolio i pappersformat. Eleverna kan på ett bra sätt i Mahara samarbeta, visa upp och kommunicera med andra elever. Den interaktion som Mahara bidrar till att skapa är värdefull för mig som vill arbeta med nätet i skolan.

Nu skulle man kunna hävda att lärande plattformarna är som portfolio idag. Men det Mahara bidrar med är att den skapar möjligheter för mig som lärare att låta eleverna forma portfolio som liknar webbsidor mer eller mindre på ett enkelt sätt. Mahara är mycket flexibel som system och man använder drag and drop för att lyfta in de olika block som finns tillgängliga i Mahara till sin portfolio. Det gör det hela mycket enkelt för både elever och lärare att ha sina egna portfolio. Läraren kan enkelt kommentera elevernas portfolio.

Användarvänligheten är med andra ord står. En annan sak som jag gillar är att man enkelt kan licensiera sin portfolio under exempelvis Creative Commons licens genom att dra ett block bara till sin portfolio och sedan välja vilken licens man vill använda. Mahara tillhör tillsammans med Moodle ett av de mer kraftfulla verktyg som jag har sett för lärande och undervisning. Med Mahara kan eleverna verkligen få syn på sitt egna lärande och examinationen kan utan större problem bli individualiserad om man använder Mahara för detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar