måndag 23 januari 2012

Svensk politik med IKT


Ämnesplanerna för Samhällskunskap anger i det centrala innehållet att den svenska politiken ska tas upp i undervisningen både i grundskolan och i gymnasieskolan. Det är mot den bakgrunden som jag här vill ta upp och diskutera hur man kan använda informations- och kommunikationsteknik i skolan för att behandla området Svensk politik. Svensk politik är ett omfattande område innehållande många termer som man behöver kunna för att förstå hur man som enskild individ kan påverka vårt samhälle och politiska system, men också hur det politiska systemet som sådant är uppbyggt i Sverige med exempelvis Parlamentarism som en av de viktigaste principerna som vårt politiska system vilar på. 

För att få en bättre struktur på undervisningen så kommer jag att använda mig av Mind Map både när jag själv planerar undervisningen och när kunskapen ska förmedlas till eleverna. Detta är ett centralt verktyg även om man arbetar med mer nytillkomna metoder som exempelvis The flipped classroom. För att kunna använda Mind Map på ett bättre sätt än att bara använda papper och penna så kommer jag att använda mig av en tjänst på nätet som heter Mindmeister. Detta Mindmeister innebär att man som lärare kan skapa Mind Map, man kan samarbeta med andra (till exempel elever och andra lärare) när det kommer till att utveckla Mind Map och så vidare. 

Eftersom svensk politik är ett område som innehåller ett stort mått av termer som man måste kunna för att exempelvis kunna förstå hur en lag kommer till (den så kallade lagstiftningsprocessen) så kan det vara bra att använda några olika funktioner för detta i Moodle. Den första är en funktion som innebär att man har tillgång till en kollaborativ ord- och begreppslista. Där kan eleverna tillsammans med läraren forma sin egen lista med termer och förklaringar till dessa termer och de kan komma in och kommentera varandras definitioner. För att elever ska kunna testa sina kunskaper om exempelvis begrepp inom området Svensk politik så är Moodle Quiz funktion bra att använda sig av. Eleverna kan då testa sina kunskaper om och om igen så många gånger de vill och få feedback omedelbart från systemet. För att det ska bli enklare att lära sig vissa av de begrepp som man behöver kunna inom området finns också två andra bra moduler i form av Flash Card och spel som Hangman och Korsord i Moodle.

Svensk politik är dock inte ett område som bör ha till syfte att eleverna ska lära sig en massa fakta utantill som de sedan bara redovisar på ett prov. Det håller inte. Svensk politik är ett av de områden inom ramen för Samhällskunskap som det är lättast att ha diskussioner och debatter inom. Det är därför en självklarhet att som lärare öppna upp för debatt och diskussion både i och utanför klassrummet. Forum, bloggar och sociala medier som Facebook och Twitter utgör centrala verktyg här. Forum och bloggar finns dessutom direkt i Moodle. Eleverna måste få tillämpa sina kunskaper om Svensk politik och få tillfälle att i grupper samarbeta, vara kreativa, skapa kunskap och kultur osv. En uppgift man till exempel kan ha är att eleverna får skriva artiklar på Wikipedia om svensk politik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar