torsdag 5 januari 2012

Demokratiuppdraget och IKT



Den svenska skolan har två uppdrag. Det första är demokrati uppdraget och det andra är kunskaps uppdraget. Detta inlägg kommer att ta fokus på demokrati uppdraget. Vad innebär till att börja med detta demokrati uppdrag och varför är det viktigt att arbeta med detta? Demokrati uppdraget handlar om att vi ska förmedla och förankra de demokratiska värdena och de mänskliga fri- och rättigheterna hos våra elever. Skollagen slår till exempel i 1 kap 5 § att: 
Utbildningen ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar och de mänskliga rättigheterna som människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet samt solidaritet mellan människor.
Detta är en av de paragrafer i skollagen som enligt mitt sätt att se på det är bland de absolut mest centrala. Det handlar här om att vi ska ha en demokratisk skola som förmedlar och förankrar demokratins värde och mänskliga rättigheter hos framtida generationer. Detta måste ske genom att vi både i och utanför klassrummet hela tiden diskuterar demokrati och mänskliga rättigheter. Eleverna behöver få ställen där de kan få tänka igenom sina svar i dessa komplexa samhällsfrågor. För detta kan man till exempel använda forum. Forum finns exempelvis i Moodle som man kan lägga till där.

Lärarna behöver också tid att tänka på dessa komplexa samhällsfrågor. Det finns här inga enkla svar och vårt samhälle blir bara mer och mer komplext och därmed ökar också komplexiteten ytterliggare i de samhällsfrågor som behandlas. Detta är något som skolan måste ta till sig. Möjligheterna att skapa en demokratisk skola och faktiskt lyckas med det demokratiuppdrag som vi har i läroplanerna är större än någonsin. Dags att vi använder dessa redskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar