onsdag 4 januari 2012

Uppföljning av elevens utveckling med IKT



Det är enligt mitt sätt att se på det viktigt att vi som lärare följer upp elevens resultat och utveckling. Detta är dock något som man har kritiserat från flera håll. Även jag är kritisk till den uppföljning som sker idag. Den är i stort sätt uppbyggd på att eleverna får reda på vad de inte kan och sedan får de i värsta fall aldrig reda på vad det är som faktiskt är bra med det de har arbetat med och lämnat in. Det är inte en uppföljning av elevers resultat och utveckling som är acceptabel.

Det är dessutom som så att eleven inte får det inflytande över sin utbildning inom det här området som våra läroplaner slår fast att de ska ha. Lika viktigt som det är att läraren på ett positivt sätt följer upp elevens utveckling och resultat är att eleven själv får syn på sin egen utveckling och sina egna resultat utifrån ett helhetsperspektiv. Eleven måste få en möjlighet att sätta upp personliga mål också. Om läraren följer upp elevens utveckling och resultat i positiv bemärkelse, dvs. pekar på vad som är bra och vad som behöver bli bättre samt hur det kan bli bättre så skulle vi kunna få en bättre uppföljning som är syftar framåt och inte bakåt som det dessvärre tenderar att bli nu. För vi ska inte tro att det inte påverkar eleven att hela tiden misslyckas. Man borstar inte bara av sig ständiga misslyckanden och att hela tiden få negativ kritik. Det är en oerhört frustrerande situation att hamna i som elev att känna att oavsett vad jag presterar så blir det ändå fel.

Det är hög tid att vi börjar använda oss av den moderna teknik som står till vårt förfogande för att kunna skapa en uppföljning av elevernas utveckling och resultat som är syftar framåt, som inte knäcker elevernas självförtroende och som ger eleverna inflytande över uppföljningen av utveckling och resultat. Moodle har en funktion för detta i form av Checklist. Denna modul visas i filmen nedan.


Dessvärre är vi tämligen långt ifrån att kunna få en modern uppföljning av elevernas resultat och utveckling på plats i utbildningsväsendet. Vi är mitt uppe i en digital revolution i samhället. Den måste också skolan ta till sig nu och ta tillvara på möjligheterna med modern teknik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar