onsdag 22 februari 2012

Nu skriver vi dokument till HD och inte för skolan


Det har uppkommit vad som närmast måste betraktas som en akut situation där Helsingborgs kommun inte har koll på vad som händer i skolorna längre. Lärare känner sig rädda för att uttrycka kritik mot Skolstaden som är de största skolorna på gymnasienivå i kommunen. Detta efter att alla som inte hade exakt samma uppfattning om skolans organisation i kommunen rensades bort. Det var inte bara lärare utan även vissa rektorer som inte fick vara kvar därför att de inte delade kommunens bild. Sen började Helsingborgs Dagblad att granska den användning av Unikum som Helsingborgs kommun i praktiken tvingat på skolorna att använda sig av. Man hävdar att det skett i samråd med lärarna, men de samråds grupper man hänvisar till har tydligen varit oerhört styrda uppifrån. Unikum ska vara en produkt för IUP och andra skriftliga omdömen. Det är bara det lilla problemet att ett flertal kommuner, inklusive Helsingborgs kommun, för närvarande är mer eller mindre försöks kaniner för ett system som inte är färdigt utan som man mer eller mindre tenderar att experimentera friskt med.

Politikerna i Helsingborgs kommun agerar i likhet med Unikums VD som strutsar och stoppar huvudet i sanden och ser inte den massiva kritiken som elever, lärare och föräldrar på löpande band framför mot Unikum. Man försöker antingen med rena avvisningar av kritiken alternativt genom att skriva rena försvarstal komma ur den allvarliga kritik som framförs mot Unikum. Det blev riktigt pinsamt här om dagen när Helsingborgs Dagblad publicerade dokumenten från kommunens skolor. De hade uppenbarligen fått order om att skriva de dokument som Helsingborgs Dagblad frågade efter då ungefär hälften av de dokument som publicerades var skrivna under det dygnet som gick från det att Helsingborgs Dagblad frågade tills de fick dokumenten.

Det är synd för kommunen och dess politiker att de inte förstår hur den moderna tekniken fungerar. För då hade de vetat att man kan kolla när dokumenten är skrivna direkt i Word. Ah! Nu har vi alltså börjat skriva dokument för Helsingborgs Dagblad och inte för att förbättra skolan. Det var något nytt även för våra annars kreativa kommuner när det kommer till att lägga på oss mer dokumentation. Förhoppningsvis fortsätter man sin granskning från Helsingborgs Dagblad tillsammans med lärare, föräldrar och elever i bloggen som finns här. Nu över till ännu en skandal inom Helsingborgs kommun. Det handlar inte om den digitala skolan, men känner att det är centralt att ta upp. Det handlar om Josefin som under stora delar av sin skolgång felaktigt varit inskriven i särskolan då Helsingborgs kommun haft ca noll koll på vem som skrivs in i särskolan och på vilka grunder så sker. Nu vägrar kommunen att ersätta Josefin för kommunens brott mot Skollagen. Nu ska ärendet till domstol med stor sannolikhet. Fallet är ännu en i raden av skandaler kring skolan i Helsingborg. Om inte alla de elever som blivit felaktigt inskrivna i särskolan får ersättning så är det hög tid att ändra vår Skollag så att det kostar ordentligt rent ekonomiskt att begå den här typen av övergrepp mot elever.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar