söndag 19 februari 2012

Trender och digital utveckling



Horizon rapporten för 2012 har nu kommit. Den tar upp ett antal intressanta trender inom informations- och kommunikationsteknik i skolan. En av de mest intressanta trenderna enligt mitt sätt att se på det är den som handlar om att man tror att datorspel och då främst online spel kommer bli en viktig del av undervisningen inom en snar framtid. Detta är en trend som är svår. Det har under åren förutspåtts att detta skulle komma att bli stort inom utbildningsväsendet. Men än så länge har det varit svårt att få in datorspel i skolan. Utvecklingen har inte tagit den fart som många hade önskat. 

Nu däremot tror jag att vi befinner oss i ett lite annat läge i och med att allt fler online spel kommer som blir allt mer intressanta för skolans del. Spel som eleverna använder sig av dagligen såsom exempelvis World of Warcraft. Det är ett spel som kräver att man samarbetar och kommunicerar med varandra intensivt för att man verkligen ska lyckas åstadkomma något i spelet. Fler lärare borde vara öppna för att den här typen av online världar är centrala mötesplatser och för att eleverna ser dem som naturliga lärande miljöer. En av de allra mest spännande rapporter som har skrivits inom området på bra länge är en rapport som heter "Att leva i World of Warcraft - tio ungdomars tankar och erfarenheter". Den rapporten kan verkligen fungera som en utmärkt utgångspunkt för att diskutera informationsteknikens roll i samhället, samt vilka möjligheter och risker som finns med den här typen av online världar. 

Horizon rapporten för 2012 pekar också ut ett antal andra trender. Ett konkret exempel är att det blir allt viktigare att kunna samarbeta. Man tror att en stor trend för utbildningsväsendet kommer bli allt mer av samarbetsinriktade former för undervisning bland annat. Det är också så att man pekar på att vi förväntas kunna ta del av utbildning oavsett tid och rum. Det är en intressant trend. Distansutbildning idag fungerar alldeles utmärkt och man kan numera ha lärarledd undervisning över nätet med Adobe Connect som är ett virtuellt klassrum. Adobe Connect finns som applikation också för Android vilket gör det lättare att ta del av utbildning oberoende av tid och rum. Till sist. Vi lärare kan inte vara kvar på vår egen arena när eleverna lämnat arenan. Då måste vi ta oss till elevernas arena och möta dem där de befinner sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar